Xornalismo é, escribir, publicar e transmitir o que non queren que se publique, escríbase e transmítase, o outro son "plumillas e relacións públicas da censura e a corrupción con premeditación e engano aos seus lectores".
CORES DO SALNÉS É UN BLO
G. Sobre todo crítico.

29 de noviembre de 2017

A CASA DE GALICIA EN MADRID ACOLLEU A PRESENTACIÓN DE ‘COMARCA DO SALNÉS COMO DESTINO TURÍSTICO E GASTRONÓMICO’









A Casa de Galicia en Madrid acolleu este martes a presentación de ‘Comarca do Salnés como destino turístico e gastronómico’ e na que se mostraron os seus principais atractivos como ‘Cambados, Cidade Europea do Viño 2017’ ou a ‘Ruta do Pai Sarmiento’, que conduce a Santiago bordeando a costa.
Interviñeron: o delegado da Xunta en Madrid e director da Casa de Galicia, José Ramón Ónega; o presidente da Mancomunidade do Salnés, e alcalde de Vilanova de Arousa, Gonzalo Durán Hermida; o delegado de Turismo da Mancomunidade do Salnés e tenente alcalde do Concello de Sanxenxo, Gonzalo Pita; o concelleiro de Enoturismo do Concello de Cambados, José Ramón Abal Varela; o enólogo, fundador da Asociación de Catadoras de España e crítico de viños, Jesús Flores Téllez; a enóloga e académica de número da Real Academia Española de Gastronomía, Isabel Mijares García-Pelayo; e o presidente da Asociación de Catadoras de Madrid, Javier Gila García.
Ónega, tras as palabras de benvida, lembrou a modo de introdución que a comarca do Salnés é a máis turística de Galicia. Está situada nas Rías Baixas, compóñena nove concellos (Cambados, A Illa de Arousa, O Grove, Meaño, Meis, Ribadumia, Sanxenxo, Vilagarcía de Arousa e Vilanova de Arousa), e nela pódense gozar experiencias únicas moi vinculadas coa cultura e tradición galega como o poder acompañar ás mariscadoras no proceso de recollida do marisco, visitar unha adega e coñecer o proceso de elaboración do viño, e mesmo en época de vendima pódese participar. Ademais, comentou que a Ruta do Mar é a orixe de todos os Camiños a Santiago. No ano 44 despois de Cristo a Ría de Arousa foi surcada polo barco que transportaba o corpo de Santiago Apóstolo. Este feito, denominado a ‘Translatio’ supuxo a orixe de todas as rutas xacobeas. Polo Salnés pasan dous delas: a Variante Espiritual do camiño Portugués e a do Pai Sarmiento que penetra en “a comarca máis pintoresca que poida soñarse”, como xa dicía a escritora Emilia Pardo Bazán. Esta é unha senda de 190 quilómetros que recrea a que realizou Frei Martín Sarmiento no Ano Santo de 1745. Un feito que deixou reflectido no libro ‘Viaxe a Galicia’. E ademais está Cambados, un destino enolóxico e gastronómico por excelencia, coñecido polo seu incrible Conxunto Histórico Artístico, declarado Ben de Interese Cultural e que este ano foi distinguida como ‘Cidade Europea do Viño 2017’. Os diferentes integrantes da mancomunidade falaron da bondade do clima, os produtos, a variedade de paisaxes (de mar e montaña) e proxectaron varios audiovisuais dos lugares máis singulares.
Na Comarca do Salnés existe unha gran riqueza de recursos patrimoniais, fermosas rutas nas que poder descubrir os segredos dos antigos muíños de auga, carreiros que percorren as marxes dos ríos, frondosos bosques, restos arqueolóxicos de antigos castros, vestixios dos asentamentos celtas en Galicia con máis de 2000 anos de antigüidade, e fortalezas medievais construídas para defenderse das invasións viquingas. Tamén ofrece o atractivo duns viños e unha gastronomía de calidade e recoñecida a nivel internacional. En poucos quilómetros o visitante pode gozar de produtos vinculados ao mar e tamén á montaña e aos destinos de interior.
A gastronomía galega é un auténtico referente en España e no mundo. Conta cunha gran variedade de pratos típicos grazas á excelente calidade nas súas materias primas. Galicia ten unha arraigada cultura mariñeira que a sitúa entre os principais produtores de peixe e marisco do planeta. Os expertos sosteñen que as condicións de auga, temperatura e ondada que se dan nestes fondos mariños fan que os crustáceos e bivalvos posúan un sabor inigualable. O mexillón é dos exemplos máis evidentes da enorme importancia do sector. A Ría de Arousa é a máis produtiva do mundo neste molusco, o único que ten unha Denominación de Orixe Protexida.
Capítulo á parte merece o viño Albariñou situado entre os mellores do mundo e que elaboran numerosas adegas, moitas delas situadas en pazos, con xardíns de gran beleza e rodeados dos viñedos nos que se cultiva a uva albariña, autóctona de Galicia e con Denominación de Orixe Rías Baixas. É unha mostra da agricultura galega, marcada polo minifundio, con máis de 21.000 pequenas parcelas de produción. Para que se coñezan máis e mellor organízanse visitas guiadas e catas.
A festa do Viño Albariño en Cambados, declarada de Interese Turístico Nacional, é unha das celebracións enogastronómicas máis antigas e máis importantes de España. A Comarca conta ademais con dous grandes chefs con Estrela Michelin: Yayo Daporta e Jorge Olleros, que achegan valor engadido á zona.





No hay comentarios:

Publicar un comentario

NON SE PUBLICARÁN COMENTARIOS ANÓNIMOS. SI O COMENTARISTA QUERE PERMANECER NO ANONIMATO, NON SE PUBLICARÁ O NOME.